Nei media

Keukenplezier van Jamie en Katie Nederpel brengt mensen samen

Door: Els Rommers – Dinsdag 12 september 2017

OUDENBOSCH – Vorige week zondag werd de eerste aflevering van kijkcijferkanon Heel Holland Bakt uitgezonden. Taart-minnend Nederland kijkt wekelijks watertandend toe hoe kandidaten elkaar de loef afsteken met de prachtigste spektakelstukken. Maar niet alleen in de fameuze baktent, ook in Halderberge bevinden zich een hoop bak- en kookliefhebbers die hun passie graag met anderen delen. Deze week gunnen Jamie en Katie Nederpel de Bodelezers een kijkje in hun Italiaanse keuken. De ontvangst door Jamie en Katie Nederpel is allerhartelijkst. Bij binnenkomst is de tafel al uitnodigend gedekt. De heerlijke geuren, afkomstig uit de keuken, vormen een stille belofte die direct wordt ingelost zodra de eerste hap is genomen. Deze twee dames kunnen echt wel koken. Toch staan ze zelf te kijken van het niveau van hun gerechten. “Wij zijn grootgebracht met de Hollandse pot, inclusief het kuiltje voor de jus”, lachen de twee zussen.

Cucina
“Katie heeft meer gevoel voor koken dan ik”, maakt Jamie meteen duidelijk. “En jij brengt het gesprek met de gasten heel gemakkelijk op gang”, kaatst Katie terug. De twee koken namelijk graag voor anderen. Daar genieten ze zo van dat ze een Facebookpagina hebben opgericht onder de naam Cucina Sorella a tavola, oftewel ‘aan de keukentafel van de zussen’. Daarop plaatsen ze regelmatig oproepjes om tegen kostprijs deel te nemen aan hun vers gekookte Italiaanse driegangendiner. “Voorwaarde is wel dat onze gasten alleen moeten komen”, verduidelijken Jamie en Katie. “Dus je hoeft geen alleenstaande te zijn. Ook een getrouwde ouder die er behoefte aan heeft iets voor zichzelf te doen, is meer dan welkom.”

Huiskamerrestaurant
“Koken heeft mij veel gebracht”, gaat Jamie dieper op het onderwerp in. “Juist omdat ik het mezelf heb moeten leren. Het zorgt ervoor dat ik heel erg in het moment blijf. Ik had nooit gedacht dit te kunnen. Ooit hoorde ik een ex-collega op de afdeling zeggen dat ze een huiskamerrestaurant ging beginnen. Terwijl haar initiatief door anderen bespot werd, vond ik het stoer. Nu begrijp ik waarom dat zo’n indruk op me maakte. Zij volgde haar hart. Nu doe ik hetzelfde.” Katie herkent dit. “Door ons kwetsbaar op te stellen, ontworstelen we ons als het ware aan de beklemmende cocon die we beiden af en toe ervaren. ‘Dan smaakt het maar een keertje niet lekker’, zeggen we vaak tegen elkaar. Oftewel, dan voldoen we maar eens niet aan alle verwachtingen. Gek genoeg krijgen we alleen maar complimenten. Waarschijnlijk proeven ze de liefde die we in het eten stoppen!”

Oproep
Niet alleen in het koken, ook in hun beroepen spelen sociale contacten en gastvrijheid een belangrijke rol. Jamie is schrijfster en loopbaancoach in de natuur en Katie geeft als receptioniste van Hotel Nassau in Breda de gasten een warm welkom. Ze genieten dan ook enorm als een klein gezelschap dat elkaar niet of amper kent in een ongedwongen sfeer met elkaar zit te babbelen. Er zijn altijd onverwachte overeenkomsten en samen eten breekt het ijs meteen”, legt Jamie uit. “Maar ook aan het koken beleven we veel plezier”, vult Katie aan. “En aan het uitzoeken van het recept, de ingrediënten, en het op tijd in orde maken van de mise en place. We willen zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met onze Cucina Sorella a tavola. Dus kijk snel op onze FB-pagina. We hebben zojuist weer een oproep geplaatst voor 30 september. En vol is vol!”

Katie en Jamie koken op z’n Italiaans!

Door: Els Rommers – Zaterdag 5 januari 2019

OUDENBOSCH – Vorig jaar deden Jamie en Katie Nederpel ook mee aan Heel Halderberge Bakt. Omdat de liefde van de twee zussen voor de Italiaanse keuken ondertussen alweer heel wat mensen bij elkaar heeft gebracht, mochten deze twee enthousiaste en charismatische dames ook in deze editie niet ontbreken, vonden wij.

Een aantal zaken zijn hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar: de zussen hebben nog net zoveel lol in het koken, ze zijn heerlijk zichzelf gebleven en hun gerechten smaken nog altijd naar meer. Wel veranderd zijn de locaties waarop er gekookt wordt. Beiden zijn namelijk verhuisd. Katie heeft een compleet nieuwe keuken geïnstalleerd en Jamie hoopt binnenkort een nieuwe te krijgen. Niet dat het uitmaakt, want in welke keuken je de zusjes Nederpel ook neerzet, het eindresultaat is toch verrukkelijk.

Italiaanse vlag
Op de eettafel prijken drie glaasjes, gevuld met een gerechtje in de kleuren van de Italiaanse vlag. “Het is groene pesto met mozzarellamousse en een tomatencoulis”, licht Katie toe. “Vandaag voor het eerst gemaakt”, laat ze er klakkeloos op volgen. “Wat ik dus heel spannend vond”, bekent Jamie prompt. De zussen schieten spontaan in de lach. “Ik niet, hoor”, schokschoudert Katie even later. “Als het mislukt, is dat maar zo. Gek genoeg gebeurt dat nooit.” En gelijk heeft ze, want ook dit smaakt heerlijk.

Nieuwe uitdagingen
De wens om samen meer tijd door te brengen, dreef hen de keuken in. Daar sloegen ze aan het experimenteren en ondervonden ze de positieve effecten van het verleggen van hun grenzen. “Het voorzag in onze behoefte om nieuwe uitdagingen aan te gaan”, aldus Jamie en Katie. Al snel ontstond het idee om een stap verder te gaan en anderen tegen kostprijs mee te laten eten. “Met Cucina Sorella richten we ons op mensen die elkaar niet kennen. Sommige deelnemers vinden dat best spannend. Maar eenmaal die drempel over, ontstaan de prachtigste gesprekken”, ervaren de zussen.

Gastvrouw en kok
Waar Katie zich veiliger voelt in de keuken, neemt Jamie het op zich om het ijs te breken en subtiel te zorgen voor een fijne, gelijkwaardige sfeer tussen de tafelgenoten. “De één praat graag en de ander luistert liever”, weet Jamie die kan putten uit haar jarenlange ervaring als wandelend loopbaancoach. “Maar die coachingpet gaat af tijdens het eten, hoor”, benadrukt Jamie. “Op zo’n avond zijn we louter gastvrouw en kok.”

Opvallende chemie
Aangezien Katie als receptioniste dagelijks talloze hotelgasten verwelkomt, is hun rolverdeling niet helemaal voor de hand liggend. Opvallend is ook dat Jamie, die naar eigen zeggen niet bepaald volgzaam is, zonder enig morren de
leiding in de keuken van haar jongere zus accepteert. Het geeft maar aan dat de zusjes Nederpel niet in een hokje zijn te stoppen. Die bijzondere chemie tussen de twee is niet alleen voelbaar, maar ook te proeven!

Toekomstdromen
Ambities hebben Katie en Jamie nog genoeg. “Mark Buijs en de burgemeester zijn al aangeschoven, het zou leuk zijn als ook Yoran de Bont en de dames van Hapfabriek dat een keer doen. Ook willen we vaker verse pasta maken en gluten- en lactosevrij koken. Er komt nog een website en we willen workshops gaan geven. Daarnaast zoeken we naar manieren om meer mensen te bereiken, want deze leuke ervaring gunnen we iedereen!”