Le ricette – dolci

Chocolade panna cotta

met cantucciniroom

Aantal: 4 personen

30 minuten bereiden + 3 uur wachten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 200 gram pure chocolade, in blokjes
  • 3 el koffie- of amandellikeur
  • 50 gram melkchocolade
  • 4 cantuccini
  • 8 eetlepels opgeklopte slagroom (beker van 500ml)

Zo maak je het:

  1. Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water.
  2. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de pure chocolade toe. Laat de chocolade op laag vuur in de warme room smelten.
  3. Neem de pan van het vuur. Los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in de warme chocoladeroom. Voeg de likeur toe.
  4. Schenk de warme chocoladeroom in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de puddinkjes minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  5. Klop de slagroom op tot ie stijf is.
  6. Hak de koekjes grof en schep door de slagroom.
  7. Verdeel de cantucciniroom over de panna cotta.
  8. Rasp de melkchocolade over de cantucciniroom.

Buon appetito!

Gemarineerde aardbeien met ijs en cantuccini

Aantal: 4 personen

20 minuten bereiden + 30 minuten wachten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 400 g aardbeien
  • 3 el balsamicoazijn
  • 2 el poedersuiker
  • 12 blaadjes basilicum
  • 4 bollen vanille-ijs
  • 4 cantuccini koekjes
  • zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze
  2. Meng ze in een kom met balsamicoazijn en poedersuiker
  3. Verdeel de aardbeien over 4 borden
  4. Maal er zwarte peper overheen
  5. Scheur de basilicumblaadjes en strooi ze over de borden
  6. Schep op elke portie een bolletje vanille-ijs
  7. Verkruimel de cantuccini en verdeel over de borden

Buon appetito!

Panna cotta met watermeloen

Aantal: 6 personen

50 minuten bereiden + 3 uur wachten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 4 blaadjes gelatine wit
  • 1 vanillestokje
  • 375 ml slagroom
  • 600 ml Griekse yoghurt
  • 1 kilo watermeloen
  • 600 g suiker
  • 3 takjes verse munt
  • zonnebloemolie (om de schaaltjes in te vetten)

Zo maak je het:

  1. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Schraap met een mespunt het merg uit het vanillestokje. Breng 150 ml slagroom met 150 g suiker aan de kook. Voeg het vanillestokje en het merg toe en laat het 15 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en verwijder het stokje. Knijp de gelatine uit en roer hem door de vanilleroom. Laat de room een beetje afkoelen
  2. Klop de rest van de slagroom stijf. Schep eerst de yoghurt door de vanilleroom, roer goed en schep daarna de geklopte room erdoor. Vet de schaaltjes in met zonnebloemolie. Verdeel het mengsel over de schaaltjes en laat de panna cotta in de koelkast in 3 uur opstijven
  3. Halveer de meloen, verwijder de zaadjes en de schil en snijd de meloen in blokjes. Schep de helft van de meloenblokjes in een kom met de munt en bewaar gekoeld. Houd 6 muntblaadjes over voor de garnering
  4. Doe de overige blokjes in een pan met de rest van de suiker. Pureer de meloen met een staafmixer, breng aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken, terwijl je regelmatig roert
  5. Stort de panna cotta’s. Verdeel de meloenblokjes over de borden en schenk er wat warme meloenstroop over.

~ Tip voor bij het gerecht ~ 

Heb je geen panna cotta schaaltjes?
Gebruik dan plastic wegwerpschaaltjes.
Handig als je de panna cotta’s gaat storten, dat je een gaatje in de bodem kan maken!

Buon appetito!

Chocomousse met een quinelle van kokosslagroom en vers fruit

Aantal: 6 personen

20 minuten bereiden

Deze ingrediënten heb je nodig voor de chocomousse:

  • 3 rijpe avocado’s
  • 3 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe beter)
  • 12 eetlepels rauwe cacao
  • 6 eetlepels honing
  • optioneel: vanille extract

Zo maak je de chocomousse:

  1. Snijd de avocado en banaan in kleine stukjes en gooi ze in een blender
  2. Mix ze samen totdat het lekker smeuïg is
  3. Voeg daarna de eetlepels rauwe cacao en de honing toe en blend dit tot een gladde massa
  4. Voor nog wat extra zoetigheid kun je wat vanille extract toevoegen.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de kokosslagroom:

  • 1 blik kokosmelk
  • 1 of 2 eetlepel ahornsiroop (of honing).

Zo maak je de kokosslagroom:

  1. Zet het blik kokosmelk minimaal 12 uur in de koelkast. Het water en de room moeten zich gaan scheiden en dat gebeurd alleen als het koud genoeg is. Zet het bij voorkeur achterin de koelkast, daar is het het koudst. Belangrijk: schud het blik niet. Ook niet ‘s ochtends als je het blik uit de koelkast haalt
  2. Maak het open en schep de room eruit en doe dit in een vetvrije kom
  3. Giet het wit-troebel vocht af. Dit gebruik je niet voor de room
  4. Doe de ahornsiroop of honing erbij. Begin met eerst 1 eetlepel en als je het zoeter wilt hebben, dan schep je er een tweede lepel bij
  5. Klop met een mixer tot een mooie gladde en luchtige ‘slagroom’ is geworden. Begin met de lage stand en voer de snelheid langzaam een beetje op. Maak rondjes met de mixer in de kokosroom. Op die manier krijg je er zo veel mogelijk lucht in geklopt.

Deze ingrediënten heb je nodig voor het vers fruit:

  • 1 bakje aardbeien van 175g
  • 1 bakje frambozen van 175g
  • 1 bakje blauwe bessen van 175g.

Zo maak je het:

  1. Spuit de chocomouse in een spuitzak en maak een grote toef in het midden van een bordje
  2. Maak een quinelle van kokosslagroom
  3. Snijd de aardbeien in plakjes en leg deze met het andere fruit rondom je toef van chocomousse.

~ Tip voor bij het gerecht ~ 

Wil je je kom vetvrij maken?
Dit doe je door met de binnenkant van een citroen je kom in te smeren en daarna af te deppen.

Buon appetito!

Strac­ci­a­tel­la­taart

met es­pres­so­saus

Aantal: 6 personen

30 minuten bereiden + 50 minuten wachten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 bak stracciatella roomijs (1 liter, diepvries)
  • 150 g boter
  • 2 el vloeibare honing
  • 200 g volkoren biscuit (rol 300 g)
  • 8 bitterkoekjes (zak 300 g)
  • 2 repen chocolade extra puur 72%, à 100 g, in stukjes
  • 200 ml hete espressokoffie
  • 1 el cacaopoeder

Zo maak je het:

  1. Haal het ijs uit de vriezer. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Smelt 100 g boter met de honing in een steelpan. Maal de biscuit fijn in de keukenmachine en voeg toe aan de boter. Bedek de bodem van de vorm ermee. Druk aan en zet 10 min. in de vriezer
  2. Snijd of breek de bitterkoekjes in stukjes. Bedek de bodem van de vorm met de helft van het ijs. Verdeel de bitterkoekjes erover en bedek met de rest van het ijs. Zet 40 min. in de vriezer
  3. Doe de rest van de boter en de chocolade in een kom. Schenk de koffie erover en roer tot een gladde saus
  4. Neem de taart uit de vriezer. Bestrooi met het cacaopoeder. Snijd in punten en serveer met de saus.

~ Tip voor bij het gerecht ~ 

Gebruik oploskoffie voor de espresso als je geen espresso in huis hebt.

Buon appetito!

Herfstfruit tiramisu

Aantal: 6 personen

25 minuten bereiden + 2 uur wachten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 175 ml vers sap appel-peer-framboos
  • 12 lange vingers
  • 150 g bramen
  • 150 g blauwe bessen
  • 125 ml verse slagroom
  • 1 el cacaopoeder

Zo maak je het:

  1. Klop de mascarpone met de basterdsuiker en 50 ml vruchtensap (per 4 personen) luchtig met een mixer.
    Bestrijk de bodem van de schaal met de helft van het mascarponemengsel. Schenk de rest van het sap in een diep bord. Wentel de lange vingers één voor één door het sap en leg ze naast elkaar op het mascarponemengsel. Druk een beetje aan
  2. Bestrijk met de rest van de mascarpone en verdeel de bramen en de bessen erover. Klop de slagroom half stijf en bestrijk het fruit ermee. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
  3. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu vlak voor serveren met cacao.

Buon appetito!

Vijgen-mascarpone gelato

Aantal: 6 personen

20 minuten bereiden + 30 minuten oventijd + 60 minuten vriestijd

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 8 verse vijgen (geschild, eventueel) en
  • 2 vijgen (om te garneren)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 300 milliliter vanilleroomijs (zacht)
  • 150 gram mascarpone
  • evt. 1 theelepel vanille-aroma

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190ºC. Meng 8 vijgen in een ovenschaal met de olijfolie, honing en azijn
  2. Rooster circa 30 minuten in de oven tot de vijgen zacht zijn. Meng het iets zachtere ijs met de mascarpone en vanille en roer goed door
  3. Schep de vijgen erdoor en schep in een afsluitbare diepvriesbak. Zet circa 1 uur in de diepvries
  4. Snijd de overige vijgen voor de garnering in kwarten. Schep het ijs in mooie bolletjes in glazen en garneer met de vijgen.

Buon appetito!

Citroentiramisu

mét limoncello

Aantal: 6 personen

45 minuten bereiden + 1 uur vriestijd

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1,5 pak lange vingers
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 120 gr poedersuiker
  • 4 citroenen
  • 120 ml limoncello
  • verse munt, 5 blaadjes
  • 2 handjes blauwe bessen

Zo maak je het:

  1. Was de citroenen, en rasp bij 1 citroen de schil eraf. Deze citroen ga je zo ook gebruiken om uit te persen.
  2. Pers 3 citroenen uit en vang het sap op. Meng dit met de limoncello en schenk in een diep bord of in de extra schaal. Zet even apart.
  3. Doe de slagroom in een mengkom en voeg hier de poedersuiker aan toe. Klop de slagroom op en voeg dan de mascarpone toe. Meng goed en roer de rasp van 1 citroenschil hier nog door.
  4. Haal 1 voor 1 de lange vingers door de limoncello en bedek hiermee de bodem van de glazen schaal. Smeer hier een laag van het mascarpone-slagroom mengsel over. Gebruik niet meer dan de helft van het mengsel want er komt zo nog een laag!
  5. Haal de overgebleven lange vingers ook 1 voor 1 door de limoncello en leg deze op de mascarponelaag.
  6. Zorg ervoor dat de lange vingers de hele laag met mascarpone bedekken. Smeer nu weer een laag mascarpone over de lange vingers en zet de tiramisu met limoncello afgedekt in de koelkast. Laat minstens 1 uur opstijven en maak de tiramisu dan nog af met wat blaadjes verse munt, de blauwe bessen en nog wat schijfjes citroen (je had er nog 1 over!).

~ Tip voor bij het gerecht ~ 

Vergeet de ‘eventueel’ als het gaat over de limoncello. Het voegt precies dát toe dat het recept nodig heeft!

Buon appetito!

Gefrituurd croissantdeeg

met blauwe bessen

Aantal: 6 personen

60 minuten bereiden

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • 150 gram suiker
  • 300 gram blauwe bessen
  • 375 gram mascarpone
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 500 milliliter frituurolie
  • 2 blikjes croissantdeeg
  • poedersuiker
  • muntblaadjes

Zo maak je het:

  1. Schil de sinaasappel met een dunschiller en zorg dat er geen wit vlies aan zit
  2. Leg de schil 2 minuten in kokend water. Giet af en herhaal dit proces. Dep de schil droog en snijd in lange, dunne reepjes
  3. Pers de sinaasappel uit en zeef het sap
  4. Meng dit sap met de suiker en breng aan de kook. Laat op een lage stand zachtjes inkoken tot er belletjes ontstaan.
  5. Leg de sinaasappelschilletjes in de siroop en laat op een lage stand nog 10 minuten pruttelen. Neem de schilletjes uit de siroop en leg ze op een stuk bakpapier
  6. Schep de bessen door de siroop en laat afkoelen
  7. Klop met een elektrische mixer de mascarpone los met de marmelade
  8. Verhit de frituurolie tot 180°C
  9. Rol het deeg uit en snijd het in 8 gelijke schuine repen
  10. Vouw de repen om bijvoorbeeld een vleesvork en laat ze in de olie glijden.
    Frituur de repen per 4 stuks in een paar minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  11. Leg steeds een deegspiraal op een bord
  12. Vorm met 2 vochtige lepels een quenelle van de mascarpone en leg deze ernaast
  13. Schep hier een lepel bessen met siroop bij en zet nog een deegspiraal ertegenaan
  14. Bestrooi licht met poedersuiker en garneer met de sinaasappelschilletjes en munt

~ Tips voor bij het gerecht ~ 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
2. Hoe maak je een quenelle?

  • Doop 2 lepels in een glas water
  • Schep met een van de lepels een portie pudding, mousse, slagroom of puree
  • Schep met de andere lepel de portie over door met de brede kant van de lepel in de holte te scheppen van de andere lepel. Herhaal dit nogmaals zodat je van de pudding een glad, lepelvormig balletje vormt
  • Leg de quenelles voorzichtig op het bord.

Buon appetito!